Vad är egentligen nässpraysberoende?
Vid ett beroende, efter en långvarig användning av nässpray, försämras kroppens egen förmåga att dra ihop blodkärlen. När blodkärlen inte dras ihop samlas blod och kroppsvätskor i slemhinnorna och orsakar en kraftig svullnad i näsan och man får svårt att andas. Många använder därför nässprayen om igen, för att slippa denna självförvållande kroniska nästäppa och det blir till en ond cirkel, där man har svårt att sluta.
Nästäppan beror inte alltid på förkylning
Var femte svensk är täppt i näsan, antingen ofta eller regelbundet, men många gånger beror inte nästäppa på en förkylning. En bakomliggande orsak är allergier. Är man överkänslig mot dofter, partiklar men även de ämnen som finns i andra läkemedel. Framförallt gäller det värktabletter som Ipren och Treo, men ämnet finns också i rödvin. Docenten Lars Lundblad tror att personer med sådan allergi kan vara extra känsliga även mot adrenerga nässpray och näsdroppar.
Det finns även en grupp, framförallt kvinnor, som är psykiskt beroende av nässpray. De har alltid nässpray med sig i handväskan och lever ett hektiskt liv. Många av dessa ser nässprayen som ett enkelt och snabbt medel mot nästäppan och ett sätt att hålla sig på topp, trots en liten nästäppa. Det är dessutom vanligt att man inte förstår riskerna med långvarigt användande av nässpray.
Nässpray hjälper dessutom inte mot själva förkylningen. Studier har visat att nässpray på grund den ihopdragande effekten gör att man får en sämre blodgenomströmning och istället kan riskera att förlänga förkylningen.
Hur länge är det säkert att använda nässpray?
Enligt Lars Lundblad, docent i öron, näs- och halssjukdomar på karolinska sjukhuset bör man använda nässpray i max tio dagar utan risk att drabbas av beroende och långvariga biverkningar.
Nässpraysberoende har ökat kraftigt
Nässpraysberoende är överrespresenterat hos unga kvinnor, framförallt i storstäder och ökade kraftigt 2009 då man började sälja receptfria läkemedel utanför apoteket. Försäljningen av nässpray med kärlsammandragande och beroendeframkallande medel har ökat kraftigt sedan 2009. Varje år säljs ungefär 10 miljoner förpackningar av beroendeframkallande nässpray.
Kan man bli av med beroendet?
Ja, det går att bli av med ett nässpraysberoende. Det är dock lätt att trilla dit igen, om man blir förkyld eller på grund av en annan anledning får en rejäl nästäppa. Det första man bör göra är att göra sig av med nässprayen. Kortison är ett inflammationshämmande läkemedel som kan användas vid nässpraysberoende och kan dämpa svullnaden på slemhinnorna. Det kan dock ta en vecka innan man får någon effekt.
Det bästa är att använda koksaltlösning. Lars Lundblad använder själv nässköljning med saltlösning och lär ut detta på sin klinik. Han säger även att de patienter som använder koksaltlösningen är väldigt nöjda. Koksaltlösning är dessutom helt naturligt, kan förkorta förkylningsperioden, minskar svullnad i näsan och kan minska den klåda och irritation som kan uppstå. Det finns dessutom ingen risk för missbruk eller beroende.
Vad kan man använda istället för nässpray?
Nässpray innehållande en låg dos kortison är Becotide Nasal, Desonix och Rhinocort Aqua. Läs bipacksedeln noga och följ anvisningarna. Man kan även kontakta vårdcentralen för att få hjälp med hur man kan behandla sitt nässpraysberoende.
Det finns även nässpray innehållande 0.9% till 3.5% koksalt, så kallad koksaltlösning. Dessa fungerar på direkten, men det rekommenderas att man använder rikligt med saltvatten för att det ska göra en skillnad. Det bästa sättet är helt enkelt att skölja näsan, till exempel morgon och kväll med koksaltlösning. På apoteket finns det särskilda nässköljare och näskannor som är till för just detta. Koksaltlösningen kan man dessutom göra själv. Köper man koksaltlösning finns det flera att välja bland, exempelvis Otricare eller Renässans. Använder man en stark koksaltlösning (hyperton) på 3.5% koksalt kan man börja lite försiktigt om man har känsliga slemhinnor. Ett exempel på hyperton är Renässans Plus.
Publicerad: 07.10.2015
Uppdaterad: 09.10.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: Måbra.com, 1177, Apoteket
Jag såg att Therese Lindgren youtubern blev av med sin hon slutade när hon blev förkyld i sommras o var beroende tror jag 7 år. Jag har varit det i 5 år testat allt men idag tänkte jag att jag ska försöka stå ut på dagarna o på natten kan man ta koksalt så får jag se hur det går
Har använt Nasin nässpray i över 15 år! Ett helvete att bli av med det. Nu efter ca 1 år och 2 oprationer och kortison ser jag ljuset i tunneln.. Har varit utan nässpray i 1 mån nu och kortison 1 vecka och kan andas utan bekymmer. Så till alla det är ett helvete och bli av med nässpray! Börja aldrig med detta!! Ska aldrig ta denna "drog" igen! Tack för mig!