Om koksaltlösningar vid alla tillfällen
Om koksaltlösning
Om koksaltlösning

Koksaltlösingar minskar symptom vid förkylning, allergi,...

Recept på koksaltlösning
Recept på koksaltlösning

Koksaltlösning finns att köpa på apoteket men går lika...

Koksaltlösning vid förkylning och halsont
Koksaltlösning vid förkylning och halsont

Det går att förkorta och lindra symptomen vid...

Skölja näsan med koksaltlösning
Skölja näsan med koksaltlösning

Att skölja näsan, eller att välja en nässpray med...

Koksaltlösning till barn och spädbarn
Koksaltlösning till barn och spädbarn

Koksaltlösning går mycket väl att använda hos små bebisar...

Beroende av nässpray
Beroende av nässpray

Långvarigt användande av nässpray orsakar kronisk...

Gurgla med koksaltlösning
Gurgla med koksaltlösning

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning har en...

Koksaltlösning i ögonen
Koksaltlösning i ögonen

Koksaltlösning går mycket väl att skölja ögonen med och...

Tvätta piercing med koksaltlösning
Tvätta piercing med koksaltlösning

Det bästa man kan göra för sin piercing under...

Så tvättar man sina sår
Så tvättar man sina sår

Även små sår kan ställa till med stora besvär, där...

Fler blir beroende av nässpray
Fler blir beroende av nässpray

Fler läkare varnar om att det redan utbredda...

Använd koksaltlösning istället för nässpray
Använd koksaltlösning istället för nässpray

Evelina rekommenderar alla att testa koksaltlösning vid...

Rösta
Gör du egen koksaltlösning?
Dela din erfarenhet!
Koksaltlösning
Här kan du skriva om din erfarenhet av koksaltlösningar, snuva eller jobbiga förkylningar, så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!

Beroende av nässpray

Långvarigt användande av nässpray orsakar kronisk nästäppa. Nässprayen har då orsakat kroniska svullnader i slemhinnan som går över när man använder mer nässpray. Det blir då en ond cirkel och det kan vara svårt att sluta.

beroende av nässpray

Vad är egentligen nässpraysberoende?

Vid ett beroende, efter en långvarig användning av nässpray, försämras kroppens egen förmåga att dra ihop blodkärlen. När blodkärlen inte dras ihop samlas blod och kroppsvätskor i slemhinnorna och orsakar en kraftig svullnad i näsan och man får svårt att andas. Många använder därför nässprayen om igen, för att slippa denna självförvållande kroniska nästäppa och det blir till en ond cirkel, där man har svårt att sluta.

Nästäppan beror inte alltid på förkylning

Var femte svensk är täppt i näsan, antingen ofta eller regelbundet, men många gånger beror inte nästäppa på en förkylning. En bakomliggande orsak är allergier. Är man överkänslig mot dofter, partiklar men även de ämnen som finns i andra läkemedel. Framförallt gäller det värktabletter som Ipren och Treo, men ämnet finns också i rödvin. Docenten Lars Lundblad tror att personer med sådan allergi kan vara extra känsliga även mot adrenerga nässpray och näsdroppar.

Det finns även en grupp, framförallt kvinnor, som är psykiskt beroende av nässpray. De har alltid nässpray med sig i handväskan och lever ett hektiskt liv. Många av dessa ser nässprayen som ett enkelt och snabbt medel mot nästäppan och ett sätt att hålla sig på topp, trots en liten nästäppa. Det är dessutom vanligt att man inte förstår riskerna med långvarigt användande av nässpray.

Nässpray hjälper dessutom inte mot själva förkylningen. Studier har visat att nässpray på grund den ihopdragande effekten gör att man får en sämre blodgenomströmning och istället kan riskera att förlänga förkylningen.

Hur länge är det säkert att använda nässpray?

Enligt Lars Lundblad, docent i öron, näs- och halssjukdomar på karolinska sjukhuset bör man använda nässpray i max tio dagar utan risk att drabbas av beroende och långvariga biverkningar.

Nässpraysberoende har ökat kraftigt

Nässpraysberoende är överrespresenterat hos unga kvinnor, framförallt i storstäder och ökade kraftigt 2009 då man började sälja receptfria läkemedel utanför apoteket. Försäljningen av nässpray med kärlsammandragande och beroendeframkallande medel har ökat kraftigt sedan 2009. Varje år säljs ungefär 10 miljoner förpackningar av beroendeframkallande nässpray.

Kan man bli av med beroendet?

Ja, det går att bli av med ett nässpraysberoende. Det är dock lätt att trilla dit igen, om man blir förkyld eller på grund av en annan anledning får en rejäl nästäppa. Det första man bör göra är att göra sig av med nässprayen. Kortison är ett inflammationshämmande läkemedel som kan användas vid nässpraysberoende och kan dämpa svullnaden på slemhinnorna. Det kan dock ta en vecka innan man får någon effekt.

Det bästa är att använda koksaltlösning. Lars Lundblad använder själv nässköljning med saltlösning och lär ut detta på sin klinik. Han säger även att de patienter som använder koksaltlösningen är väldigt nöjda. Koksaltlösning är dessutom helt naturligt, kan förkorta förkylningsperioden, minskar svullnad i näsan och kan minska den klåda och irritation som kan uppstå. Det finns dessutom ingen risk för missbruk eller beroende.

Vad kan man använda istället för nässpray?

Nässpray innehållande en låg dos kortison är Becotide Nasal, Desonix och Rhinocort Aqua. Läs bipacksedeln noga och följ anvisningarna. Man kan även kontakta vårdcentralen för att få hjälp med hur man kan behandla sitt nässpraysberoende.

Det finns även nässpray innehållande 0.9% till 3.5% koksalt, så kallad koksaltlösning. Dessa fungerar på direkten, men det rekommenderas att man använder rikligt med saltvatten för att det ska göra en skillnad. Det bästa sättet är helt enkelt att skölja näsan, till exempel morgon och kväll med koksaltlösning. På apoteket finns det särskilda nässköljare och näskannor som är till för just detta. Koksaltlösningen kan man dessutom göra själv. Köper man koksaltlösning finns det flera att välja bland, exempelvis Otricare eller Renässans. Använder man en stark koksaltlösning (hyperton) på 3.5% koksalt kan man börja lite försiktigt om man har känsliga slemhinnor. Ett exempel på hyperton är Renässans Plus.
 

Publicerad: 07.10.2015
Uppdaterad: 09.10.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: Måbra.com, 1177, Apoteket
Kommentarer

Jag såg att Therese Lindgren youtubern blev av med sin hon slutade när hon blev förkyld i sommras o var beroende tror jag 7 år. Jag har varit det i 5 år testat allt men idag tänkte jag att jag ska försöka stå ut på dagarna o på natten kan man ta koksalt så får jag se hur det går

Ida - 5 år sedan Svara

Har använt Nasin nässpray i över 15 år! Ett helvete att bli av med det. Nu efter ca 1 år och 2 oprationer och kortison ser jag ljuset i tunneln.. Har varit utan nässpray i 1 mån nu och kortison 1 vecka och kan andas utan bekymmer. Så till alla det är ett helvete och bli av med nässpray! Börja aldrig med detta!! Ska aldrig ta denna "drog" igen! Tack för mig!

Tompaz - 7 år sedan Svara
Kommentera
Beroende av nässpray
Fakta
Beroende av nässpray

Långvarigt användande av nässpray orsakar kronisk nästäppa. Nässprayen har då...

Om koksaltlösning
Fakta
Om koksaltlösning

Koksaltlösingar minskar symptom vid förkylning, allergi, halsont och svullnad...

Så tvättar man sina sår
Fakta
Så tvättar man sina sår

Även små sår kan ställa till med stora besvär, där infektioner är ett av de...

Använd koksaltlösning istället för nässpray
Erfarenheter
Använd koksaltlösning istället för nässpray

Evelina rekommenderar alla att testa koksaltlösning vid nästäppa och...