Om koksaltlösningar vid alla tillfällen
Om koksaltlösning
Om koksaltlösning

Koksaltlösingar minskar symptom vid förkylning, allergi,...

Recept på koksaltlösning
Recept på koksaltlösning

Koksaltlösning finns att köpa på apoteket men går lika...

Koksaltlösning vid förkylning och halsont
Koksaltlösning vid förkylning och halsont

Det går att förkorta och lindra symptomen vid...

Skölja näsan med koksaltlösning
Skölja näsan med koksaltlösning

Att skölja näsan, eller att välja en nässpray med...

Koksaltlösning till barn och spädbarn
Koksaltlösning till barn och spädbarn

Koksaltlösning går mycket väl att använda hos små bebisar...

Beroende av nässpray
Beroende av nässpray

Långvarigt användande av nässpray orsakar kronisk...

Gurgla med koksaltlösning
Gurgla med koksaltlösning

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning har en...

Koksaltlösning i ögonen
Koksaltlösning i ögonen

Koksaltlösning går mycket väl att skölja ögonen med och...

Tvätta piercing med koksaltlösning
Tvätta piercing med koksaltlösning

Det bästa man kan göra för sin piercing under...

Så tvättar man sina sår
Så tvättar man sina sår

Även små sår kan ställa till med stora besvär, där...

Fler blir beroende av nässpray
Fler blir beroende av nässpray

Fler läkare varnar om att det redan utbredda...

Använd koksaltlösning istället för nässpray
Använd koksaltlösning istället för nässpray

Evelina rekommenderar alla att testa koksaltlösning vid...

Rösta
Gör du egen koksaltlösning?
Dela din erfarenhet!
Koksaltlösning
Här kan du skriva om din erfarenhet av koksaltlösningar, snuva eller jobbiga förkylningar, så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!

Gurgla med koksaltlösning

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning har en vetenskaplig bevisad effekt och lindrar besvär som halsont, slemhosta, rethosta, svullnad, dålig andedräkt och karies. Saltlösningarna går dessutom enkelt att blanda ihop själv.

gurgling med koksaltlösning

Att gurlga saltvatten

Att gurgla saltvatten och koksaltlösningar har länge varit känt att kunna lindra både halsont och hosta. Koksaltlösningar har använts redan för flera tusen år sen och fortsätter vara ett populärt och naturligt sätt att bli av med flera vanliga besvär i munnen och halsen. På senare tid har dessutom den positiva effekten styrkts av diverse tester och vetenskapliga undersökningar.

Nu för tiden är det veteskapligt bevisat att koksaltlösningar faktiskt kan lindra förkylningar, minska hosta, halsont, inflammationer och infektioner. Dessutom är koksaltlösning helt fri från kemikalier och konstgjorda läkemedel som ibland kan skada kroppen, ens foster och miljön.

Varför är det bra att gurgla med koksaltlösning?

Koksaltlösning innehåller samma mängd salt som kroppen naturligt innehåller. Detta gör att det inte är farligt, även om man använder saltvatten både ofta och rikligt. Saltvattnet är också antiseptiskt och gör därför att bakterier får svårare att spridas och växa till sig. Därför kan det vara bra att gurgla halsen med saltvatten om man känner att man börjar bli förkyld eller om man börjar få ont i halsen. Saltlösningen löser dessutom upp slemmet i halsen vid slemhosta och kan lindra vid ret- och torrhosta.

Det är inte farligt att svälja koksaltlösning. Däremot bör man inte dricka mycket under en kort tid, eller mer under en längre tid, då det inte är bra att få i sig en så pass stor mängd salt.

Vad hjälper saltvattnet mot?

Att gurgla munnen och halsen med saltvatten hjälper mot förkylningar, halsont, halsfluss, hål i tänderna, slemhosta, torrhosta och rethosta, dålig andedräkt och minskar svullnad och slembildning.

Koksaltlösning mot halsont

Att gurgla koksaltlösning minskar infektioner i de övre luftvägarna med 40 procent och minskar både svullnad och de bakterier och virus som spridits i halsen. Detta enligt en amerikansk studie. Saltlösningar drar ut överflödig vätska ur inflammerade vävnader och slemhinnor och minskar framförallt halsbesvären på det sättet. Tydligast är att smärtan i halsen minskar eller försvinner och används ofta vid halsfluss och streptokocker. Även förkylningssymptomen i lungorna minskas om man gurglar saltvatten vid förkylningar.

Använd en halv tesked salt i ett glas varmt vatten och blanda runt, och gurgla ett tag tills du känner att du kommit åt överallt i halsen. Gör detta tre gånger per dag för bästa effekt.

Koksaltlösning minskar risken för hål i tänderna

Salt är naturligt antiseptiskt och har länga använts för att både tvätta håret, sår och våra tänder. Att använda saltlösning som munskölj minskar risken för att drabbas av tandköttsinflammationer, men minskar även kariesutbrott. För att göra en 10 procentig saltlösning att skölja munnen med är receptet 1/2 deciliter bordssalt eller havssalt i 5 deciliter varmt vatten. Skölj munnen kraftigt som om det vore en munskölj i ungefär 30-60 sekunder och försök få saltvattnet att sippra mellan tänderna. När man är klar spottar man ut vattnet.

Saltlösning mot hosta

Att gurgla saltvatten hjälper mot alla typer av hosta och är en vanligt förekommande huskur. Saltlösningen löser upp slem i halsen, så det lättare kan hostas upp eller sväljas ner. Det lindrar även torrheten vid ret- och torrhosta och minskar irritation och svullnad i halsen som påverkar vår hostreflex.

Att dricka bikarbonat fungerar mot hosta

Det går även att använda bikarbonat mot rethosta och slemhosta. Blanda 2 kryddmått bikarbonat i 2 deciliter vatten. Drick detta fyra gånger om dagen med minst två timmars mellanrum. Gör detta i maximalt tre dagar. Den fjärde dagen och dagarna efteråt, bör man endast dricka dosen en gång per dag, istället för fyra.

Bikarbonatkuren bör inte hålla på längre än två veckor, eller användas av personer med nedsatt njurfunktion. Var också noga med att dricka rikligt med vatten och inte ta bikaarbonat i samband med tunga måltider, som rött kött.

Att gurgla med saltvatten minskar dålig andedräkt

Det finns flera oraker till dålig andedräkt. Dels kan bakterier växa till på tungan, men kan även bero på infektion i tonsillerna och bihålorna. Andra åkommor som förknippas med dålig andedräkt är faryngit, tonsillstenar, b-vitamin brist. Framförallt beror dessa besvär på att bakterier grott i kroppen. Genom att gurgla koksaltlösning kan bakterierna och svullnaden i slemhinnorna minskas och därmed minskas även den dåliga andedräkten. Framförallt fungerar gurgelvatten mot anaeroba bakterier som kan förekomma i matstrupen.
 

Publicerad: 24.09.2015
Uppdaterad: 09.10.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, The New York Times, Wellnessguide
Kommentarer

Hej! Jag undrar om man måste koka vattnet som man blandar saltet i för munskölj eller kan man använda ljummet vatten direkt ur kran?

Nette - 7 år sedan Svara

Man kokar vatten innan. Det kan finnas bakterier i kranvatten.

Lotta - 6 år sedan Svara
Kommentera
Gurgla med koksaltlösning
Fakta
Gurgla med koksaltlösning

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning har en vetenskaplig bevisad...

Fler blir beroende av nässpray
Nyheter
Fler blir beroende av nässpray

Fler läkare varnar om att det redan utbredda nässpraysberoendet i Sverige...

Använd koksaltlösning istället för nässpray
Erfarenheter
Använd koksaltlösning istället för nässpray

Evelina rekommenderar alla att testa koksaltlösning vid nästäppa och...

Recept på koksaltlösning
Fakta
Recept på koksaltlösning

Koksaltlösning finns att köpa på apoteket men går lika enkelt att göra själv....