Vad är koksaltlösning?
Koksaltlösning består av koksalt, även kallad natriumklorid och vanligt vatten. Om koksaltlösningen består av en lika stor mängd koksalt som det naturligt finns i kroppen heter lösningen för fysiologisk saltvatten. Denna typ är den allra vanligaste typen av koksaltlösning. Den andra typen av lösning är ickefysiologisk saltlösning. Den består av mer koksalt än vad kroppen innehåller och får en kraftigare effekt mot svullnad.
Fysiologisk saltvatten
Eftersom fysiologisk koksaltlösning består av en lika stor mängd salt som kroppen själv innehåller svider den inte och kan användas överallt på kroppen, så som i ögonen, näsa, hals, intravenöst och även om vätskeersättning. En Natriumkloridlösning, som är den allra vanligaste fysiologiska koksaltlösningen består vanligtvis av 0.9mg (0.9%) natriumklorid (koksalt) och resten vatten.
Ibland, främst i vården används även en fysiologisk koksaltlösning som kallas Ringer-Acetat. Denna lösning innehåller 5.86 mg natriumklorid, 30 mg kaliumklorid, 0.29 mg kalciumkloridhydrat, 0.20 mg magnesiumkloridhexahydrat, 4.08 mg natriumacetattrihydrat, saltsyra och vatten. Denna typ av lösning liknar mer den naturliga vätskan i kroppen och kan därför återställa syra- och jonbalansen till viss del.
Ickefysiologisk saltlösning
Icke-fysiologisk saltlösning innehåller mer salt än vad kroppen naturligt har. Ofta ligger natriumkloridhalten på 3.5% för att efterlikna salthalten som finns i världshaven. Med en högre salthalt får man en större effekt när det gäller att minska svullnad. Detta beror på kroppen försöker hålla en jämn salt- och vattenbalans i kroppen, så kallad Osmos.
Hur fungerar koksaltlösning och hur påverkas kroppen?
Koksaltlösning har flera olika effekter på kroppen. Den minskar svullnad, skyddar mot bakterier och virus och löser upp snor och slem. Eftersom koksaltlösningar inte innehåller några kemikalier eller retsamma ämnen kan man dessutom vara generös i användandet.
Koksaltlösning kan:
- Minska antalet bakterier, virus och hämmar bakterie- och virussmitta.
- Minska svullnad.
- Lösa upp slem och snor.
- Verka steriliserande.
- Minska klåda och irritation.
När används koksaltlösning?
Koksaltlösning kan användas vid förkylningar, för att minska smittan, svullna bihålor och nästäppa. Har man halsont kan man även gurgla koksaltlösning för att minska symptomen. Koksaltlösning används även vid allergier, vid halsfluss, bihåleinflammation, kronisk nästäppa och ögonsjöljning vid ögoninflammation. På grund av att fysiologiska koksaltlösningar har en naturlig salthalt kan de även användas som vätskeersättningar, användas intravenöst, vid operationer och vid nässpraysberoende.
Koksaltlösninar används ofta vid:
- Nästäppa och snuva.
- Halsfluss och halsont.
- Bihåleinflammation.
- Pollen, damm- och kvalsterallergi.
- Irriterade ögon och ögoninflammation.
- Sårtvätt, håltagning och piercingtvätt.
- Inflammation, och svullnad.
Kan koksaltlösning vara skadligt?
Koksaltlösningar på 0.9% är helt säkra och kan användas av både, spädbarn, gravida och personer med nässpraysberoende. Är salthalten högre, eller till och med väldigt hög, kan det svida om använder för mycket på känsliga ställen. Barn bör undvika att dricka koksaltlösningar med en för hög salthalt.
Var får man tag på koksaltlösning?
Koksaltlösning finns på apoteket, och även i många andra butiker. De vanligaste typerna är koksaltlösning på 0.9% natriumklorid, som innehåller samma mängd salt som kroppen, och koksaltlösning på 3.5%, som innehåller samma salthalt som världshaven. I de allra flesta fall används koksaltlösningen med 0.9% natriumklorid (koksalt).
Göra egen koksaltlösning
Man kan också göra egen koksaltlösning, genom att blanda koksalt (natriumklorid) och vanligt vatten. väljer man att själv göra koksaltlösningen blir det betydligt billigare, men man kan behöva köpa med en nässköljare, kanna, spruta eller en pipettliknande spruta för att enklare kunna spruta in koksaltlösningen i till exempel näsa och ögon. Här finns recept på koksaltlösning.
Publicerad: 22.09.2015
Uppdaterad: 22.08.2017
Skribent: Niklas Johansson
Källa: Apoteket, 1177, Fass