Koksaltlösning gör skillnad vid förkylningar
Koksaltlösning går att använda med goda resultat vid förkylningar och de flesta av dess symptom. Tidigare användes saltlösningar som en huskur, men på senare tid har metoderna fått vetenskapligt starka bevis och har visat sig kunna påskynda tillfrisknandet från en förkylning och dessutom minska symptomen.
I en undersökning gjord av Philip Hagen följdes 400 frivilliga och friska personer under 60 dagar under den värsta förkylningssäsongen. Hälften av försökspersonerna fick gurgla saltvatten tre gånger om dagen, och resten av gruppen fick inga anvisningar. Resultatet blev att personerna som gurglat saltvatten hade en 40 procent minskning av infektioner i de övre luftvägarna än de som inte gurglade saltvatten. Dessutom minskade förkylningssymptomen i lungorna betydligt. Detta styrker övriga studier gjorda på och om koksaltlösningar och dess effekt mot bakterier, virus och svullnad.
Hur lindrar man förkylningen och dess symptom?
Framförallt kan man lindra symptomen genom att skölja näsan med en koksaltlösning på mellan 0.9% till 3.5% koksalt och gurgla saltvatten på mellan 0.9% till 9% koksalt. Vanligast är lösningen på 0.9%, då den innehåller samma mängd salt som kroppen naturligt innehåller och kallas därför för fysiologisk saltvatten. Följ gärna vårt recept på fysiologisk saltlösning.
Koksaltlösning mot nästäppa, snuva och bihåleinflammation
Sköljer man näsan med koksaltlösning minskar man besvären av nästäppa, snuva och bihåleinflammationer. Dessutom minskas de svullnader som uppstår i slemhinnorna och som ibland kan orsaka smärta och bidra till en täppthet vid både vid munandning och näsandning. Att skölja näsan med koksaltlösning är enkelt och kan göras vid alla åldrar, även hos spädbarn. Häll eller spruta in koksaltlösningen genom näsan in mot ansiktet eller snett in mot näsväggen mot den andra näsborren. Fräs sedan ut vattnet eller försök få saltvattnet att rinna ut genom den andra näsborren. Spädbarn kommer automatiskt att svälja en del och spotta och fräsa ut resten. Tänk på att det kan behövas rikligt med koksaltlösning för att göra helt ren än näsa.
Svullnaderna i näsan försvinner på grund av att saltet drar ur överflödig vätska ur svullnaderna i vävnaden. Detta går väldigt fort och eftersom koksaltlösning varken är beroendeframkallande eller skadligt går detta att göras ofta.
Rinnsnuva och tjock snuva
Får man rejält med snor när man är förkyld kan det hjälpa att skölja och riktigt ordentligt rensa näsan på slem och snor på morgonen och innan man går och lägger sig. För att få ren näsan ordentligt kan man använda en nässköljare eller näskanna. Dessa går att köpa på apoteket och är lätta att använda. Även koksaltlösning går att köpa på apoteket om man inte vill göra den själv.
Blir slemhinnorna i näsan torra kan man smörja in insidan av näsan med lite sesamolja eller matolja. Det finns även mjukgörande creme och naturlig nässpray som kan mjuka upp slemhinnorna på apoteket.
Koksaltlösning mot halsont, slem- och rethosta och halsfluss
Att skölja halsen med koksaltlösning är även detta mycket effektivt. Framförallt används det vid halsont, men lindrar även problem vid lungsäcksinflammation, tonsillbesvär och halsfluss.
Det som smärtar i halsen vid förkylningar är oftast att en svullnad uppstår. Detta kan koksaltlösngar bidra till att minska rejält. Även slem, bakterier, virus och torrhet i halsen minskar vid användandet av saltlösningar. Detta gör att både rethosta, torrhosta och slemhosta minskar rejält. Halsfluss och streptokocker är också besvär där koksaltlösning visat sig kunna lindra och förkorta sjukdomsperioden när patienterna gurglat saltvattenlösning dagligen.
Övriga användningar av koksaltlösning vid sjukdom
Förutom att använda koksaltlösning vid förkylning kan man även använda koksaltlösningen direkt där man har liknande bevär. Det går till exempel att skölja ögonen med koksaltlösning på 0.9% koksalt om man har ögoninflammation, skölja öronen med koksaltlösning vid öroninflammation och använda saltlösning på småsår och svullnader.
Det kan vara bra att komma ihåg att man inte bör använda en koksaltlösning med ett högre saltkoncentrat högre än 0.9% på ställen som är känsliga. Annars kan det svida och till och med göra ont, vid höga koncentrationer.
Publicerad: 24.09.2015
Uppdaterad: 09.10.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, Apoteket, The New York Times