Om koksaltlösningar vid alla tillfällen
Om koksaltlösning
Om koksaltlösning

Koksaltlösingar minskar symptom vid förkylning, allergi,...

Recept på koksaltlösning
Recept på koksaltlösning

Koksaltlösning finns att köpa på apoteket men går lika...

Koksaltlösning vid förkylning och halsont
Koksaltlösning vid förkylning och halsont

Det går att förkorta och lindra symptomen vid...

Skölja näsan med koksaltlösning
Skölja näsan med koksaltlösning

Att skölja näsan, eller att välja en nässpray med...

Koksaltlösning till barn och spädbarn
Koksaltlösning till barn och spädbarn

Koksaltlösning går mycket väl att använda hos små bebisar...

Beroende av nässpray
Beroende av nässpray

Långvarigt användande av nässpray orsakar kronisk...

Gurgla med koksaltlösning
Gurgla med koksaltlösning

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning har en...

Koksaltlösning i ögonen
Koksaltlösning i ögonen

Koksaltlösning går mycket väl att skölja ögonen med och...

Tvätta piercing med koksaltlösning
Tvätta piercing med koksaltlösning

Det bästa man kan göra för sin piercing under...

Så tvättar man sina sår
Så tvättar man sina sår

Även små sår kan ställa till med stora besvär, där...

Fler blir beroende av nässpray
Fler blir beroende av nässpray

Fler läkare varnar om att det redan utbredda...

Använd koksaltlösning istället för nässpray
Använd koksaltlösning istället för nässpray

Evelina rekommenderar alla att testa koksaltlösning vid...

Rösta
Gör du egen koksaltlösning?
Dela din erfarenhet!
Koksaltlösning
Här kan du skriva om din erfarenhet av koksaltlösningar, snuva eller jobbiga förkylningar, så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!

Skölja näsan med koksaltlösning

Att skölja näsan, eller att välja en nässpray med koksaltlösning har många fördelar. Dels går koksaltlösningen att göra själv, den är skonsam mot slemhinnorna, löser upp snor och slem och minskar svullnad.

nässköljning med koksaltlösning, nässköljare,

Varför är det bra att skölja näsan med koksaltlösning?

Salt är naturligt för kroppen och i de allra flesta koksaltlösningar är saltmängden 0.9%, vilket är samma mängd som  våra kroppsvätskor, som blod och tårar innehåller. Det betyder att koksaltlösningen inte heller kommer påverka vår kropp negativt om vi får i oss den, till skillnad från de nässprayer som kan orsaka kronisk nästäppa och nässpraysberoende.

Koksaltlösning är dessutom helt säkert för gravida, små barn och bebisar och går att koka ihop själv hemma på omkring 20 minuter. Läs gärna mer om recept på koksaltlösning.

Hur fungerar koksaltlösning i näsan?

Näsans funktion är att känna lukt, men även att fukta, filtrera och värma den luft vi andas in. Slemhinnorna i näsan har en stor yta och är täckt av flimmerhår som har till uppgift att transportera bort partiklar och slem. Vid bihåleinflammationer, förkylningar, hösnuva, polyper och inflammationer blir denna process ordentligt störd och näsan blir istället fylld av partiklar, sekret och blir täppt.

Koksaltlösning löser dels upp det snor och slem som finns i näsan men minskar även svullnaden, som orsakat själva nästäppan. Svullnaderna minskar dels på grund av den naturliga osmos som sker när kroppen vill ha en jämn fördelning av salt, i och utanför cellerna.

Att skölja näsan med koksaltlösning har vetenskaplig grund

Både i svenska och engelska studier visar både de upplevde symptomen, men även de objektiva mätmetoder på att koksaltlösning fungerar mot besvär som orsakar nästäppa, snuva och slembildningar i näsan. Koksaltlösning har speciellt kunnat visa stor effekt vid bihåleinflammation, där testpersonerna uppgav en enorm höjning av livskvalitén.

Nässköljning med koksaltlösning fungerar väl mot:

  • Bihåleinflammation.
  • Nästäppa och snuva vid förkylning.
  • Näspolyper, tillsammans med övrig behandling.
  • Pollen, damm- och kvalsterallergi.
  • Nästäppa på grund av graviditet.
  • Kronisk nästäppa.
  • Rengöring på grund av inflammation eller operation.

Så sköljer man näsan med olika nässköljare

Det finns fyra olika typer av nässköljare som ofta används. Det är näskannor, nässprayer, nässprutor och näsdroppar. Alla fungerar bra men på olika sätt.

Näskanna

Näskannor ser ut som en liten vattenkanna där slutet på kannan sticks in i ena näsborren. När munstycket på kannan är försluten mot ena näsborren böjer man huvudet och kroppen en aning åt sidan så att vattnet rinner in i ena näsborren, genom ett hålrum i mellanväggen och ut genom den andra. När hälften av vattnet runnit igenom kan man snyta sig, hälla vattnet från andra sidan och sen snyta sig igen.

Nässpray

Nässprayer med koksaltlösning kan ibland vara lite starkare än den vanliga koksaltlösningen som ligger på 0.9% och varierar upp till 3.5% koksalt för att efterlikna den salthalt som finns i världshaven. Detta beror på att nässprayen inte sköljer ur näsan helt och snarare används för att minska nästäppa och svullnad i näsan. Då fungerar en högre salthalt bättre. En nässpray med koksaltlösning fungerar i princip likadant som en vanligt nässpray där du sprayar in en del av koksaltlösningen rakt upp i näsan.

Nässpruta

Nässprutor fungerar som en blandning mellan en näskanna och en nässpray. Antingen sprutar man in salten rakt upp för att sedan fräsa ut snor, smuts och slem, eller så kan man vrida huvudet och spruta in koksaltlösningen så att den sköljs igenom näsväggen och även rengör emellan näsborrarna.

Näsdroppar

Med näsdroppar lutar man försiktigt huvudet bakåt och droppar i koksaltlösningen i vardera näsborre. Näsdroppar med koksaltlösning fungerar ofta lite sämre än vanliga näsdroppar, på grund av att det ofta krävs en större mängd koksaltlösning för att få samma effekt. Däremot är koksaltlösning inte skadligt, som vanliga näsdroppar kan vara.

Vilken typ av koksaltlösning ska man använda?

Den allra vanligaste koksalthalten man sköljer näsan med ligger på 0.9% men kan variera mellan 0.9 - 3.5% koksalt/natriumklorid. I de allra flesta fall räcker salthalten på 0.9%, som är den salthalt som naturligt finns i kroppen. Gör man koksaltlösningen själv kan man dessutom tänka på att undvika tillsatser i saltet som jod.

Så sköljer man näsan på bebisar och små barn

Bebisars näsor är ofta väldigt trånga och blir därför lättare igentäppta av slem, snor och svullna slemhinnor vid förkylningar, RS-virus och även många andra virus. Spädbarn andas dessutom bara genom näsan, tills de är 6 månader gamla. Detta bidrar till att det är viktigt att små barn har rena och rensade näsor.

På barnakuten rekommenderar man fysiologisk koksaltlösning, dvs koksaltlösning på 0.9% som sprutas in i näsan för att snoret ska spolas ner i magen på barnet. Även bröstmjölk sägs kunna fungera till detta. Det finns även nässugar som går att suga ut snoret med.

Skölj igenom näsan, gärna med en plastspruta/nässpruta. Bebisars näsor är trånga men de har en ganska stor näshåla. Därför behöver man skölja ordentligt för att snoret ska försvinna.

Så går man till väga

  1. Ta fram ren koksaltlösning i en plastspruta.
  2. Håll bebisens huvud med vänster hand och ta tag i sprutan med höger (tvärt om om du är vänsterhänt).
  3. Spruta in koksaltlösningen rakt in mot näsan, alltså inte uppåt. Barnet kommer att låta en del och svälja eller frusta och fräsa ut snoret. Fortsätt tills det inte blir något motstånd i näsan och snorkrokorna är upplösta och borta. Spruta in i andra näsborren vid behov.

Använder man avsvällande näsdroppar efteråt bör man läsa doseringen noga och inte använda dessa längre tid än vad som står i beskrivningen, då detta kan orsaka kronisk nästäppa och övriga problem.

Nässpraysmissbruk och nässpraysberoende

Vid användande av vanlig nässpray med avsvällande medel kan man få en kroppslig beroende där svällkropparna blir kroniskt svullna och endast går tillbaka med hjälp av det avsvällande medel som orsakat svullnaden. Drabbas man av detta kallas det för nässpraysberoende eller nässpraysmissbruk. Nässpraysberoende kan vara mycket jobbigt och dessutom obehagligt, när näsan kan svullna igen så pass att det kan upplevas som man har svårt att få luft.

Det man kan göra är att istället använda en nässpray med koksaltlösning på 3.5% natriumklorid/koksalt. Den minskar svullnaden och bidrar inte till den kroniska nästäppa som vanlig nässpray kan göra.

Publicerad: 24.09.2015
Uppdaterad: 09.10.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: Hälsa.se, 1177, Fass, Barnakuten
Kommentera
Gurgla med koksaltlösning
Fakta
Gurgla med koksaltlösning

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning har en vetenskaplig bevisad...

Koksaltlösning i ögonen
Fakta
Koksaltlösning i ögonen

Koksaltlösning går mycket väl att skölja ögonen med och det är framförallt...

Om koksaltlösning
Fakta
Om koksaltlösning

Koksaltlösingar minskar symptom vid förkylning, allergi, halsont och svullnad...

Koksaltlösning till barn och spädbarn
Fakta
Koksaltlösning till barn och spädbarn

Koksaltlösning går mycket väl att använda hos små bebisar och spädbarn....